Zopár receptov na letné drinky

Kachumber CoolerAj Vám sa pri pohľade na orosený pohár s rastlinkami a ľadom vo vnútri rozžiaria oči a máte pocit, že to je presne to, čo teraz potrebujete? Dodržiavať pitný režim v týchto horúčavách je otázka života a to nepreháňame. Aj preto máme pre Vás zopár receptov, ktoré si viete namiešať priamo doma a vôbec to nebude zložité ani časovo náročné. Tak čo, necháte sa zlákať? Želáme Vám všetkým jedno veľké, chutné, chladené "nazdravie".

 

Ku všetkým receptom budeme potrebovať:

  • pitnú vodu - vodovod, studňa (ak je pitná), priezračná bystrinka
  • chladničku - na výrobu ľadu...teda na zamrznutie vyššie spomínanej vody
  • pohár - najlepšie predchladený v chladničke, nie v mraze

 

Ananásovo-bazalkový koktail:peknezahrady

  • 3 stredné až veľké listy bazalky, zrolované a nakrájané na tenké prúžky
  • štvrťku citrónu
  • 1/4 pohára organického ananásového džúsu
  • cca 5 cl ginu (poldecák)
  • ľad
  • sóda

Bazalku a citrón stláčame ku dnu pohára, kým sa nezačne tvoriť šťava. Pridáme ananásový džús, gin, sódu a ľad. Ozdobíme plátkom ananásu a listom bazalky.

 

Mojito:peknezahrady

  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 1 ks limetky
  • 5 kociek ľadu
  • 2 cl bieleho rumu
  • 5 kvapiek limetkového sirupu
  • 2 dl sóda
  • 12 lístkov čerstvej mäty

Limetu nakrájame na malé kocky a vložíme do vyššieho pohára. Pridáme lístky mäty a trstinový cukor. Stláčame ku dnu pohára, kým sa nezačne tvoriť šťava. Pokvapkáme limetovým sirupom. Pridáme ľadovú triešť, rum a pohár dolejeme sódou. Hladinu kokteilu dozdobíme čerstvou mätou. Ak je koktail príliš kyslý, pridáme lyžičku cukru.

 

Bylinkový chladený nápoj:peknezahrady

  • 1 hrsť lístkov púpavy
  • 1 hrsť lístkov ďateliny
  • 0,5 hrsťe lístkov žihľavy
  • 0,5l vody

Lístky púpavy, ďateliny a žihľavy prepláchneme vodou. Všetky bylinky nasekáme na jemno a dáme do mixéru. Prilijeme pol litra vody a rozmixujeme na jemno. Necháme hodinu odstáť. Cez biele plátno prelejeme do džbánu a dolejeme podľa chuti pomarančovým džusom. Bylinkový nápoj skladujeme na chladnom mieste a podáváme. Je to výborný a osviežujúcí nápoj.

 

Citronáda so zázvorom:peknezahrady

  • 6 lístkov čerstvej mäty
  • 10 ks citrónu
  • 2 lyžičky nastrúhaného zázvoru
  • 150g cukru
  • 1l vody

Zo všetkých citrónov vymačkáme šťavu. Šťavu prefiltrujeme a dôkladne premiešame s cukrom a nastrúhaným zázvorom, pokiaľ se cukor nerozpustí celý. K citrónovej šťave dolejeme studenú vodu a vložíme opláchnuté lístky mäty. Citronádu ešte raz premiešame, vložíme ľad a čisté kolieska nakrájených citrónov. Podávame chladené.

 

Koktail amo-amo:peknezahrady

  • 2 hrnčeky Limoncello
  • 500g bieleho jogurtu
  • 7 lyžíc trstinového cukru
  • 2ks žltého melónu

Žlté melóny rozkrojíme na polovicu po dĺžke. Lyžicou vyberieme celý obsah a rozmixujeme. Šupky od melónov si necháme stranou. Obsah prefiltrujeme cez sitko, potrebujeme len hustú dužinu (šťavu vypijeme, nevylievame :D). Zmiešame s trstinovým cukrom, jogurtom a pridáme Limoncello. Necháme stáť asi 4 hodiny v chladničke. Koktejl amo-amo prelejeme do šupiek od melónov a môžeme podávať.

 

Piňakoláda:peknezahrady

  • 1 dcl smotany
  • 2 dcl kubánskeho rumu
  • 3 dcl ananásového džúsu
  • kokosový sirup

V pomere 3:2:1 zmiešame vychladený ananásový džus, kubánský rum a smotanu. Všetko dobre premiešame v šejkri a pridáme podľa chuti kokosový sirup (stačí zopár kvapiek). Podávame chladené.

 

 

Zdroje:
http://www.thekitchn.com/recipe-roundup-cocktails-with-119132
http://kucharka.vareni.cz